Hvad er angst?
Angst er kroppens måde at gøre sig klar til at bekæmpe en livsfarlig trussel. Hvis vi tror, at vi er udsat for stor fare, om den er realistisk eller ej, giver vores hjerne besked til kroppen om at sætte et alarmberedskab i gang. Fordi dette alarmberedskab er grundlagt for mange år siden, er det et system, der sætter én i stand til at kæmpe eller flygte fra eksempelvis farlige dyr. Derfor reagerer kroppen med en række fysiske symptomer, der skal hjælpe én til at klare den store udfordring ved enten at flygte, kæmpe eller fryse. At være i stand til at føle angst, er vigtigt at kunne, da det er med til at sikre, at vi kan klare store fysiske udfordringer eller farer, at være i stand til at handle på få sekunder og dermed i sidste ende øge vores chancer for overlevelse. Så når vi oplever en række af fysiske symptomer, når vi bliver bange, er det bevis på, at vores alarmberedskab virker som det skal. Der er altså ikke noget galt med dig.
Når det at blive bange eller angst for noget bliver problematisk er det, fordi der sket en fejlindlæring. Det vil sige kroppen/hjernen tror fejlagtigt, at eksempelvis edderkopper eller andre mennesker udgør en livsfarlig trussel for én og derved sættes alarmberedskabet i gang. Vi står altså overfor en urealistisk trussel, hvor kroppen reagerer med en meget intens angstreaktion. For rigtig mange mennesker opstår der, i en sådan situation, en meget stor indre trang til at flygte fra det, at komme væk fra den angstfremkalende situation og i sikkerhed. Når man er kommet i sikkerhed falder kroppens alarmberedskab atter til ro, og man kan ånde lettet op. Selvom det er en naturlig og meget forståelig reaktion, er det desværre også med til at forstærke angsten, da man kommer til at bekræfte ens hjerne og krop i, at netop den situation eller ting er farlig. Fremover prøver man måske at undgå at komme i samme situation igen, for at undgå at få et meget ubehageligt angstanfald igen. Dette kaldes også angstens onde cirkel. Derudover vil der for rigtig mange mennesker opstå nervøsitet og tanker omkring mulige kommende angstanfald, hvilket vil sige en form for angst for angsten.
Der er er rigtig mange voksne, unge og børn, der lider af angst i Danmark. De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i Deres liv opleve et angstanfald uden dog at skulle i behandling for dette. For nogle vil oplevelsen bide sig fast, handlingslamme én og måske udvikle sig til en tilstand, der sætter store begrænsninger i at leve det liv, man egentlig ønsker at leve og dermed påvirke ens livskvalitet i noget negativ retning.
Hvis man kan sige, at der er noget godt at sige om angst, så er det, at det er en af de psykiske lidelser, der er gode behandlingsmuligheder for. Hvis man ikke bliver fuldstændig angstfri, er der gode muligheder for at lære at leve med angsten, så den ikke styrer en og derved begrænser én i at leve et meningsfyldt liv.
Behandling af angst
For nogle vil det være tilstrækkeligt med psykoterapeutisk behandling alene. Kognitiv adfærdsterapi er en af de metoder, der virker godt i behandlingen af angst. Det er en metode, der retter sig mod at udfordre den fejlindlæring, der er fundet sted. Det vil sige at få kroppen og hjernen til igen at tro på, at den givne situation eller ting ikke er farlig. Hvis det viser sig at en terapi alene ikke er tilstrækkelig, kan en kombination af medicin og terapi være gavnlig.